Физическая культура и спорт/

1. Физическая культура и спорт:

                                                                                  проблемы, исследования,             предложения

 

Воробйов Олександр Олександрович

Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

Аналіз спортивного травматизму єдиноборців (боротьба класична, вільна, самбо, дзю-до) за даними обласного лікарсько-фізкультурного диспансеру.

         У даний час однією з найважливіших у практиці тренування спортсменів єдиноборців різної кваліфікації і віку стає проблема відновлення їхньої працездатності, в тому числі за рахунок правильного співвідношення лікувального і реабілітаційного періодів.

         Відомо, що фізичні навантаження та процеси відновлення – це дві сторони однієї медалі. Порушення балансу призводить до втрати працездатності. Тому в своїй роботі ми поклала за мету вивчити та дослідити вплив різноманітних факторів, і в першу чергу, лікувально-відновлювальних, на працездатність спортсменів єдиноборців швидкісно-силового спрямування.

         Завдання:

1.          За даними літературних джерел проаналізувати стан спортивного травматизму серед єдиноборців.

2.          Розробити і підготувати анкету „Спортсмена єдиноборця”. Організувати анкетування.

3.         Провести викопіювання даних спортивного травматизму з „Картки спортсмена” обласного фізкультурного диспансеру за останні три роки.

4.         Проаналізувати отримані результати. Внести пропозиції.

Об’єкт дослідження: взаємозв’язок фізичних навантажень та засобів відновлення у спортсменів єдиноборців, які отримали травму.

Предмет дослідження: співвідношення термінів лікування та термінів відновлення серед спортсменів єдиноборців.

Методи: вивчення літературних джерел, викопіювання даних з обласного фізкультурного диспансеру, анкетування, метод інтерв’ювання.

Робота проводилась у два етапи. На першому – проаналізовані літературні джерела в галузі реабілітації і відновлення спортсменів. На другому етапі досліджувались терміни відновлення працездатності спортсменів після отриманих травм.

Анкета включала в себе: паспортні дані, кількість і умови тренувань, кваліфікацію, побутові особливості, діагноз, термін лікування та термін відновлення тощо.

У цьому повідомленні ми надаємо тільки фрагмент роботи.

Результати показали, що серед спортсменів єдиноборців, які отримали травми, були борці чоловічої статі віком 18-20 років, в основній масі першорозрядники, які проживають разом із батьками в нормальних побутових умовах. Шкідливих звичок не мають. Тренуються п’ять разів на тиждень у великих групах (більше 20-ти осіб). Санітарно-гігієнічні умови тренувальних залів бажають бути кращими. Тренерський контроль за ходом проведення занять не завжди повноцінний.

Структура  отриманих травм була наступною:

-         розтягнення зв'язок ліктьового суглобу – 26,8%;

-         забій суглобів (різноманітна локалізація) – 23,5%;

-         розтягнення зв'язок колінного суглобу – 13,8%;

-         надрив ахілового сухожилля – 6,8%;

-         вивихи (різноманітна локалізація) – 6,5%;

-         розтягнення зв'язок гомілково-ступневого суглобу – 6,4%;

-         надрив зв'язок колінного суглобу – 6,4%;

-         забій меніска – 3,3%;

-         перелом ключиці – 3,3%;

-         перелом плечової кістки – 0,3%;

-         інші – 2,9%.

Аналізуючи терміни лікування наших спортсменів з термінами лікування, які надані в літературі, ми визначили, що істотних відмінностей немає. Що стосується процесів  відновлення, то картина була зовсім іншою. Так в наших  дослідженнях визначалось, що термін відновлення працездатності з діагнозом „Розтягнення зв'язок ліктьового суглобу” був майже удвічі коротшим, ніж за даними літератури, „Забій суглобів” – на  1,5 місяця коротший, „Надрив ахілова сухожилля” – на 2 місяці, „Розтягнення зв'язок колінного та гомілково-ступневого суглобів” – на 1 місяць.

Висновки:  

1.     Структура травм та  терміни лікування у наших спортсменів співпадають з розподілом травм  та терміном лікування у літературних джерелах.

2.     Значна частка в структурі травм (47%) припадає на „розтягнення зв'язок” різних суглобів.

3.     Терміни відновлення працездатності у наших спортсменів в середньому у 2 рази коротші, ніж за даними літератури.

Пропозиції:

Враховуючи те, що у наших спортсменів термін відновлення працездатності штучно зменшений, що може призводити до повторної травмованості та до зниження результативності, бажано пролонгувати термін відновлення, використовуючи існуючі засоби лікарсько-фізкультурного диспансеру в максимальній мірі.

 

 

 

 

 

 

 

ВІДОМОСТІ  ПРО АВТОРА

 

П.І.Б.       Воробйов Олександр Олександрович

Адреса: мернівці, вул.. Південно-Кільцева, буд. 11, кв.19

 58032, Україна

Телефон: (03722) 7-96-07

Місце роботи, посада: завідувач кафедри медичної підготовки Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича,  кандидат медичних наук, доцент, майстер спорту СРСР, Академік  МІЖНАРОДНОЇ АКАДЕМІЇ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ.